Friday, 20 July 2012

Salam ramadhan 1433H

Hello readers , since da masuk 7 bulan kita dalam tahun 2012 niy , rasa macam cepat je dah tiba bulan puasa . HAHA . Entry kali niy , nak shared tentang kebaikkan dan kemuliaan bulan Ramadhan niy , sebenarnya banyak k . But just buat ringkasan teehee macam budak sekolah salin nota pulak ! k lah , tak kesah lah ape-II pun . Antara kebaikkan pada bulan Ramadhan ialah :

  • Daripada Anas (r.a), Katanya: Bersabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seorang hamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah  ( kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudian dibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakit matanya pada bulan ini.
  •  Kelebihan bulan Ramadan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dan darjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadar dengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnya yang sunat , istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya.
  •  
  • Berkata Saidina Ali, Nabi (s.a.w) telah bersabda apabila engkau melihat sehari bulan maka bacalah olehmu "AllahuAkbar" 3 kali, kemudian bacalah :
    1. (Segala kepujian bagi Allah yang telah menjadikan aku dan telah menjadikan engkau, dan telah menentukan bagi engkau pangkat-pangkat (darjah) dan telah menjadikan engkau tanda (kekuasaan) bagi sekalian alam) nescaya bermegah Allah akan Dia dengan malaikat dan firmanNya: Hai malaikat! saksikanlah kamu, bahwa Aku telah merdekakan daripada api neraka, atau dibacakan :






      (Ya Allah, zahirlah Ramadan atas kami dengan keamanan dan keimanan dan dengan keselamatan dan keIslaman, Tuhanku dan Tuhan engkau Allah.)
        

  • Malam Aidilfitri, malam raya, disunatkan kepada kita berjaga malam, beribadah, bertakbir "AllahuAkbar" sepanjang malamnya. Akan mendapat keampunan yang banyak, pahala yang besar, rahmat Allah tercurah kepadanya. Siapa yang menghidupkan dua malam raya (AidilFitri & AidilAdha) dengan ibadatnya dan takbirnya , tiada dimatikan hatinya pada hari yang dimatikan segala hati. (Al-Hadith)
Wokayh . Itu baru sikit bro . Banyak lagi tau . Act , Bulan Ramadhan niy lah yang banyak bagi hikmah dalam kehidupan kita . Right ? Ape-II pon . Today dah masok first Ramadhan .  Semalam aku sempat ngeteh kat KFC coz konon nak meraikan kehadiran Ramadhan yang lama kita rindui . Wakaka ~ btw , Happy gila you semalam .


Haha . Aku suka gila pic niy . Sumpah aku takkan lupakan korang . Thanks 4 being my awesome friend >Effa , Islah , Dania< . Hope our relay kekal as friend k . oke lah , nak tolong ibu masak !
Bye . Assalamualaikum .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 8 July 2012

Travelling time : Universal Studios Singapore 2011 :)

Hye babeh . Harini aku nak kongsi cite yang berkurun lama agaknya aku nak cite tapi asyik lupa jea . * aku banyak makan semut kot * hah . abaikan lah . Okay , keke . Story neh last punya , so jangan ingat tahun ni ok . kahkah . Aku memang malas gila nak update but disebabkan harini kaki aku bagi can nak cuti . woohoo . apa lagi ? cerita lah kisah lama neh . * terimass to my kaki sebab kau bengkak * hoho . Tarikh travell kat uss ni time December 2011 , 1 family pegi . Gila kau , aku naik roller coster 6 kali . Tak kisah lah yang indoor or outdoor punya . Ape pons . Memang gila . HAHAHA .

Wak weh , cousin and abang -2 aku . Siyes diorang memang awesome . kekeke .

Meet muka over aku and my lovely mom here . See , banyak yg sama tak antara kami ? :)

Okay , gambar tadi time dalam bas lagi . Belum sampai lagi kottt . Kiterang start the journey dr Woodlands ke mane ntah aku bukan fokus sangat bab neh . * jangan gelak * sampai kat terminal , pegi cop passport and terus naik bas semula ke Singapore aw aw !! . First excited jugak lah sebab masa tu first time jejak kaki kat tanah maju ni . We all terus ke Sentosa Island . Btw , USS terletak disitu , kiterang bukannya nak pegi Sentosa Island yang gila best nak mati tu ken . Yek yo'o jea aku ingat tido sana , padahal balek hari . Hurm , redha je lah pikin . -___- .

Selepas beberapa minit dalam bas , akhirnya sampai jugak lah kiterang Di Universal Studios Singapore * bunyi macam awsemm gitu ahaks * . Ha , amek kau melompat aku turun bas macam budak kecik . Hehe , act menyampah je tengok perangai kebudak-budakkan aku yang melampau neh . K , dah lah , sambung cerita . xD

Big family right ? Wait . Mana bapak aku ? -___- .


Family besauuu . See , aku paling kecik kat situ . walaupun ade adek lelaki tapi orang selalu anggap dia abang aku . Sedih seh .

<3 A daughter and her mother <3

After round round dekat depan sekaliey tu , bole tahan bestnya . Over all , USS nieh sesuai untuk korang pozing pozing kot ! HAHA . Demm -' masa neh aku agak kuno and kurang pandai bergaya . shit . Ape yang patut dibuatttt ~~ yang penting happy :D

Nampak tak tuw ? There are varieties of chocolate here !! Gila ah . Uss ni macam tau tau jea yang aku ni penggemar coklet . Peace ^^v .




Candies here !! shomels ken ?? saya sukaa !! <3




Betty boobs . Ntah lah aku tak tau apa motif nya . Coz aku tak minat . HAHAHA .

Jeng3 !!! AKu tersangat lah bangga kerana menerima award neh . YAA .

Walau ape pons , barang-2 kat USS nieh . . . MAHAL k MAHAL . That's way , orang singapore selalu datang mesia bab bila kita pegi sana , kita yang rugi maa . So , pepandai lah korang save budget bila nak pegi USS ni . Aku cuma tumpang ketiak bapak sendiri . kehkeh . * bunyi macam aku ni over pulak dah . * :)

Big bro aku and big cousin . Diorang awwsem ^_^


Weh-2 , awek cun tengah jalan doe * siulan palsu * keke . Tengok muka sengal aku .

Sedang sibuk membeli air kerana dek haus dan penat berjalan . wakaka .


 One thing yang unik kat USS nieh . cer tengok botol air dia tuh . Unik bukan ? Act . Banyak lagi aku  nak kongsi but , ntah kenapa tak boleh nak sambung coz panjang sangat kot . Btw , USS memey Awesome bhaii ! HEHE . Sorry tak dapat kongsi lebih . I have much thing to do after this . Tu lah tak pandai manage masa . K lah . wanna out . Bye . Assalamulaikumm .

Far far away . Ilove you sayang . <3



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 3 July 2012

Me and braces :3 aw aw .

Sayang . meow meow . Hee ~ okay . Entry kali ni , aku nak shared somethin lah . Btw , aku da sebulan pakai braces but tak cite pape pon kat korang * tunduk malu !! grr . Now , kite story mory lah about Si Gadis Bergigi Besi nieh . Uwa . Jangan gelak tau !




See ? Muka aku tengah tahan kesakitan selepas beberapa belas jam memakai braces . Aaa . Seksa ! seksa ! memang lah muka dlm gambar ni nampak macam cool . Hakikatnya , hanya Allah dan aku jea yang tahu . Sabar je lah . Nak cantik punya pasaiii ~! . Over all , Waktu doktor pasang tak sakit sangat . Bila dia nak bukak 'elastic band' tu jea . Seksa sakit tahap ayam je agaknya . Hahah . Naseb tak de Ulcer ( mata ikan ) . Maklumlah , mulut aku ni bersih *cewah perasan . Teehee . Kalau tiba time makan lagi gila * masa first je lah * hehe , Maybe dalam awal-2 pakai tu agak uncomfortable but lama-2 , braces tu macam dah jadi keluarga dengan gigi-2 hodoh kita tu . Dah mula melekat and kadang-2 rasa macam tak pakai braces . See now , I'm happy :) Cuma kalau orang yang tak tau yang kita pakai bende alah ni akan ingat , ' budak ni gigi rongak ' . Aaaa . Itu yang membuat jiwaku lemahhh selemah lemah nya . Tapi , sipemakai haruslah sentiasa confidence dan sentiasa senyum . wee . Betul tak ? betul tak ? :p

Minggu lepas aku baru buat review untuk June month , tukar warna elastic band . Kali ni belang-2 woo . Yeah , alhamdullilah , Doktor Sabrina cakap , Gigi aku da banyak berubah walaupun baru 1 month . Ye ye ! lagi kan bertahun . Mesti rata ! Tak sabar nak senyum nampak gigi ~ * excited pulak dah . HAHA . But the important thing is .. Kena selalu gosok gigi especially lepas makan oke . Biase lah , kalau nasi terselit comel dekat bracket sape nak tanggung malu bila bercakap ? siapa ? kita kannn ! hehe , that's way sipemakai haruslah sentiasa menjaga oral hygiene mereka . Not only me :)

Okay , bila kawan-2 aku tanya pasal braces ni , soalan diorang majoriti tanya , ' macam mana dia pasang ? ' . Okay fine , now korang nak tau macam mana gigi aku didandan oleh dentist ? Sila scroll ke bawah dan lihat lah sayang ! :) Tak sakit ponnn !! hehe . Enjoy .

Ok bye , Assalamualaikumm .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment